Titel: Författare

Titel: Författare.
Det är inte lätt att vara författare. ;) 
Speciellt inte om man vill lägga upp det som titel på Facebook. 
Visst kan man skriva in sin titel, men knappen för "spara ändring" tänds inte upp och därmed är yrket inte godkänt. Konstigt tycker jag.

Men det finns mycket som är konstigt med författartiteln. Enligt Svenska författarförbundet är man ingen författare förrän man givit ut två "godkända" titlar.
Tänk er en rörmokare som måste dra minst 2000 meter rör innan han får sin titel. Eller en städerska som måste svabba 100 golv innan hon får kalla sig för städerska.
Räcker det inte att man skrivit ett bokmanus och fått den publicerad för att få kalla sig författare?
Alla andra säger ju: 
-Jaha, så du har blivit författare.
När man berättar att man skrivit en bok.

Eller som radiokillen som intervjuade mig sa:
- Och här har vi Jenny Jacobsson Författare och novellist...
I hans ögon är jag ju det, ska jag då sitta och rätta honom med 
- nja, asså....Visst har jag skrivit tre bokmanus, men jag har bara fått ett antaget och eftersom jag bara har ett antaget osv... 
Är det inte märkligt ändå?
 
Sen tänker jag på det här med antal sålda böcker. En vanlig debutant (icke känd) säljer mellan 500-1500 böcker. Sen finns det debutanter (också okända) som säljer 40000 böcker och ännu fler. Borde inte dom få kalla sig för författare då? När de säljer mer än vad de flesta författare någonsing gör.
Det här är bara tankar.
 
Vi som ingår i författargruppen på fb säger att det är upp till var och en om man vill kalla sig för författare eller inte. SFF har bara två böcker som rekommendation...
Eftersom jag skriver på min fjärde roman, så anser jag att jag är författare. Att det dessutom ligger åtta barnboksmanus i min dator gör sitt till.
 
Och vem kan ta ett författarporträtt till sin debutroman om man inte är författare?
 
 

Det här är väl enda gången jag får sitta bredvid dessa stjärnor

 
 
 
Lyssnade på deckarpodden och där pratade de om att man inte får le på sitt författarporträtt. Det här programmet hörde jag dagarna efter jag blivit fotograferad (!!). 
Hur som helst fick jag idag två böcker i brevlådan av dessa två och det första jag gjorde var givetvis att kolla in deras författarporträtt... Yes! Båda ler. Då duger mina bilder också. Phu! 
 
Varför man inte får le? Det finns ju tyvärr ett rykte om att deckare är fullitteratur och ler man dessutom på bilden så är man lite av en fulförfattare. Nobelpristagare ler tydligen aldrig på sina bilder.
 
Jag är gärna en fulförfattare, bara jag får skriva vad jag vill. ;) Bör väl tilläggas att jag inte skriver deckare för er som inte vet. Mer spänningsromaner/relationsromaner.

 
Idag har jag fått hem en ny sändning av Insikter. Så vill ni beställa är det bara att ni hör av er till mig. :D
 
Lite pyssel blev det också idag. Ett fint armband som jag tänker förgylla sommaren med.
 
 
 
 

En stuga i skogen

Har bokat in mig i en stuga i skogen för att ta hand om korrekturet när det väl kommer. 
Tur att jag fick tag i båtbiljetter både till och från ön.
 
Har även bokat in mig på ett skrivretreat på FÅRÖ! Ska bli så kul! Tillsammans med massor av författarkollegor. Det blir en perfekt avrundning på arbetet med min roman. (tänk om jag är så trött då att jag sover bort mina fyra dagar där)
Nä, det är ingen risk. :D
 
Dagen idag har varit en marknadsföringsdag. Har kontaktat samtliga bibliotek och bokhandlar i Haninge, Nynäshamn, Farsta och Visby. Samt några andra instanser. Vi får se om jag får något napp.
 
Här ska jag skriva slutet på min fjärde roman. :D
 
 

Nynäshamnsposten idag! :D

 
Helt galet med en helsida. Dessutom fick vi idag en recension från en tjeckisk tidning.(!!)
http://iliteratura.cz/Clanek/33313/jacobsson-jenny-ed-alskanoveller-26-nyanser-av-sverige#diskuse
 
Vill ni läsa artikeln i Nynäshamnposten, så finns den på deras hemsida, de har också en NP app. Kul att de både lagt in en bild på boken och skrivit upp alla medverkande författare. :D

Det är inte så...

Det är inte så att min hjärna har kopplat ner, tvärtom. Har så galet mycket i huvudet att jag totalt glömmer bort att blogga.
På förmiddagen skrev jag ner punkter inför intervju, samtidigt som jag skrev vidare på en novell jag håller på med.
Efter det fixade jag klart vår #älskanoveller presentation del 1 och laddade upp den.
Här är resultatet om ni vill se.
http://www.youtube.com/watch?v=M4UhUR_rKK4
 
Har gjort nya visitkort och beställt dem via nätet. :) Tvättat åtta maskiner och försökt få dem att torka ute... med varierat resultat med tanke på att det regnade var 5 minut. 
 
Novellen och jag är inte helt överens. Normalt sett skriver jag en novell i ett sträck. Den här har jag pausat två ggr hittills. Ska skriva lite på den i morgon också så får vi se om jag ska använda den eller inte. 
 
Väntar på smyckesmaterial som inte kommer, otroligt frustrerande då jag har en beställning att färdigställa. Hur som helst, spretigt inlägg - spretiga tankar.
 
Deadline på måndag för all form av text som ska in till förlaget. Ja, då förstår ni vad jag pysslar med. ;)
 
 
 

Vad gör du?

Vad gör du när alla andra kollar på fotboll? 
Sitter du plågat bredvid och äter chips för att göra tristessen uthärdlig?
Eller är du också en fotbollsnörd?

Själv sänker jag volymen på teven och lägger mig i sängen i rummet vägg i vägg och läser. 
Perfekt tid för läsning. Ingen kommer och stör. 
Curry the cat håller mig sällskap och ligger helst på mina fötter. 

Midsommar?
Var knappt hemma, där av dåligt med inlägg. I år var det barnens tur att bestämma över midsommar, så vi firade den på Gröna Lund med ett gäng vänner. Vi hade med oss midsommarmat och alla var nöjda med allt, utom vädret. 
Tror banne mig att det var den kallaste midsommaraftonen ever. Trots att jag laddat med både halsduk och extra tröja fick jag gå till Gröna Lunds butiken och köpa mig en hoddie för att överleva. 

Vad gjorde ni på midsommar?Det kom ett mail...

Idag har jag varit i stan och fikat med författarvänner. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Alltid lika kul att träffa likasinnade.
 
Jo, igår kväll kollade jag mailen när jag väl hade bäddat ner mig. Och där låg brevet jag så länge väntat på. En bild med omslagsförslaget till min bok. :D Så fint! Några små justeringar så kommer det bli precis så som jag tänkt mig.
Tänk att jag kan tala om för någon hur jag vill att omslaget ska se ut och så blir det precis så. Jättenöjd.
 
Ska bli kul att få visa det, så småningom.

Tur att jag ska till kiropraktorn på torsdag.

Livet på en luftmadrass är inget för mig. Kroppen vill inte. Ryggen skriker och jag kan inte sova.
Tur att det bara var en natt.
Idag har jag fått min första blurb till min bok. :D
För er som inte vet vad en blurb är, så är det några meningar som sammanfattar romanen. De brukar vara tryckta på bokens framsida och/eller baksida.
Jättefina ord, ska bli kul att sätta dem på boken.
 
Idag har jag signerat böcker för glatta livet. Skickat ut, levererat och lagt på hög inför veckoslutet. Roligt att skriva personliga meddelanden i böckerna. I början skrev jag bara mitt namn. Nu tar jag för mig mer av hela första sidan.
 
På måndag är en tidningsintervju inbokad. Jätteroligt.
Idag har jag haft möte med en musikproducent, vi pratade marknadsföring av låten ni kanske såg att jag la upp här om veckan. Har ni missat så kolla in den här:
https://www.youtube.com/watch?v=0hgpcwEGXkI
 
Jag funderar på att lotta ut boken Insikter till någon av dem som delar den från min författarsida på fb. Så vill ni vara med i utlottningen, så håll koll där.
 
Ikväll blir det tidigt i säng. Sjukt trött efter natten under skrivbordet.
 

Stora kontraster

 
Och det är ju så livet ser ut. Ena dagen sol och konfirmander (Emil högst upp till höger) andra dagen bilbesiktning och regntunga moln.
Men glädjen är inte mindre idag. Bilen gick igenom. :D Bara det är värt att fira!
 
 
Som av en händelse har jag gófika kvar från igår! :D
 
 
Till och med lite tårta, som dock sjönk ihop. Blöt maräng har en förmåga att göra det. Men jag lovar att smaken sitter där den ska.
 
 
Som inte det var nog, köpte jag med mig två liter jordgubbar hem från bilbesiktningen och åt en supersmarrig frukost på jordgubbar, bananer och yoghurt.
 
 
Så, nu är jag redo att sova på luftmadrass i natt. Ska vara nattvakt på Mejas sommarläger. 
Idag har jag spelat in författarpresentation - och högläsningsfiler. Som så småningom kommer upp på förlagets hemsida. (Hojtar till när jag vet)
Mitt i allt detta vill min dator inte vara med längre. Har fått order om att spara ner allt jag vill ha kvar på något säkert ställe så att vi kan "blåsa ur" datorn och börja om på noll.
Det är ett hästjobb att tömma min överfulla dator. Jag tycks spara på precis allt...
 
När sov ni på luftmadrass senast?
I mitt fall är det minst 25 år sedan. Men det ska nog gå bra. En sak jag tänker unna mig är ett vanligt bäddset. Hatar att ligga i en sovsäck som en kåldolm. Usch och fy!
 
 

"Jenny - du har blivit en kändis."

 
Igår kom tidningen. 
 
 
Konstigt och roligt att läsa.
 
 
 
 

Respons

Igår på Lava Media Boost Event fick jag respons på att #Älskanoveller nått ut. 
Tre personer kom fram under kvällen och berättade att de hört om/ läst om och sett reklam om boken någonstans. Igenkänning är det bästa! 
Jättekul!!

Idag har göteborgsbesöken avlöst varandra. Emma kom i morse och hängde med på skolavslutningen. När hon åkte på eftermiddagen kom Elin med sin kompis Emma. De stannar över helgen. 

Nu säsongsavslutning med gymnastiken.

Barnen valde att dela ut sommarläsning till sina fröknar. 
Det där med noveller...

Det här med noveller. Det verkar beröra människor på olika sätt.
* Vissa älskar noveller - tycker det är lagom vad man hinner med i dagens stressande samhällen. En novell per kväll, eller på tågresan till och från jobbet.
* Vissa blir stressade. De kan inte njuta och koppla med berättelsen - hur ska novellen hinna få ett slut på så få sidor?
* Vissa har svårt att ta till sig formatet för att de precis lärt känna karaktärerna och vill ha mer...
* Vissa vill ha skarpa slut, där det tydligt framgår hur allting gick, medan andra föredrar lite mer öppna slut där man själv kan fantisera vidare.
 
Kul att höra allas åsikter. Här om veckan hade jag en tråd på min privata fb sida där vänner läst #Älskanoveller. Det diskuterades vilken novell som var bäst och hur mycket ordningen i boken betydde. Novell ordningen.
Någon tyckte att första novellen satte för hög nivå, för att göra de andra novellerna rättvisa.
Andra berättar om sina favoriter, mitt i eller i slutet av boken.
Det är verkligen i betraktarens öga det ligger.
Jag har själv två favoriter. En ganska nära mitten och en närmare slutet. ;)
 
Vilken är din favorit?
 
Idag står jag i So Gallery i Kungsträdgården och säljer #Älskanoveller och Insikter. Två novellsamlingar. Har ni läst och gillat #Älskanoveller kommer ni säkert gilla Insikter också. Välkomna mellan 17:00-19:30.

Musikvideon

Ut med stavarna nu och slit lite asfalt! Med den här låten i lurarna blir det lite roligare. Bra gung.
http://www.youtube.com/watch?v=0hgpcwEGXkI

Ingen länk än...

Väntar på musikvideolänken.
Under tiden jag väntar packar jag böcker och planerar inför bokförsäljningen på onsdag i Kungsträdgården.

Idag har jag spelat in delar av det som ska bli ett webradioprogram. :D Satt i solen hela förmiddagen och skrev ihop något att prata om och därefter spelade jag in det. Alla "prat-klipp" är klara, nu ska jag "bara" välja musik och sätta ihop allt.

Idag har jag varit och fikat hos en vän, sökt ett jobb och glidit runt på öppet hus på skolan.
Dessutom har jag fått ett mail från en person som läser mitt manus. Personen i fråga "hatar den där jävla... karaktären."
Bra när texten berör.:D

Videon är så bra -säger jag helt opartiskt ;)

Jag hoppas att ni vill kika på den i morgon. Kan tyvärr inte dela länken redan idag, då Teddy (filmmakaren) måste fixa några små detaljer. Men han planerar att filmen ska publiceras i morgonkväll.
 
Jag kommer dela länken så fort jag får den. :D
 
 

Idag händer det roliga saker.

Om en pytteliten stund ska jag åka och titta på filmpremiären av musikvideon som jag och barnen har en biroll i. :D
Så galet konstigt, roligt och spännande.
 
Började dagen med att gå på loppis. Där fyndade jag den här fina orchideen som passar perfekt i min samling.
 
 
Nu har jag precis skrivit klart min baksidestext och min författarpresentation, som jag ska skicka in för korrläsning.
 
Mer om musikvideon i nästa inlägg.
 
 

Dryga 50 sidor kvar...

Mitt mål är att jobba undan så lugnet lägger sig lagom till skolavslutningen. För jag har så oerhört svårt att jobba när barnen är hemma.
-Mamma, mamma, mamma... Kan vi? Ska vi? Snälla!
 
Inte för att jobbet i sig är klart då, bara tillfälligt eftersom manuset ska iväg på korrläsning. Medan det ligger på förlaget ska jag göra radioprat i 45 min... Tänk sommarprat. Spela in två videopresentationer av mina noveller i #Älskanoveller.
Så det finns att göra.
Dessutom ska baksidestexten vara helt klar, författarpresentationen och fotot.
 
Den 11 Juni ska jag stå i Kungsträdgården och sälja #Älskanoveller från 17:00 är jag där.
Kom gärna förbi. Mer om det när det närmar sig.
 
Nu ska jag kasta mig in i manuset och sträckläsa de sista 50 sidorna.

Posten kom inte...

Dagens insikt: Skicka ingenting med posten. I alla fall inte om ni vill att det ska komma fram.
 
Releasefesten gick av stapeln som planerat. Utan boken vi hade fest för. Tråkigt. Men så kan det bli. Festen var trevlig ändå. Här kommer några bilder.
Började dagen med ett radioprogram om vår nya novellsamling. Det var jag och Petra Ariton (förläggaren) som skulle prata. Men eftersom pallen med böckerna gått upp i rök, fick jag ta radioprogrammet själv och Petra fick ägna dagen åt att ringa till Posten.
 
Festen blev som sagt av även utan bok. Vi fick tillfälle att hänga med gamla polare och hade mycket trevligt ändå. Här är jag och Ken1. ;) Spjuvern Birgitta plirar fram i bakgrunden.
 
 
Familjen är samlad... nästan, alla utom två. Stefan, Meja, Mormor Marianne, jag och Annika.
 
 
Här är en annan halv familj. Familjen Öhrlund. Dag och Josephine som gjort omslaget till Insikter.
 
 
Petra Ariton ville inte att vi skulle gå tomhänta hem, så alla som var där fick tre böcker var från hennes tidigare utgivning. Mycket generöst av henne. Jag hoppas att posten står för hennes extra omkostnader för kvällen.
Mest synd tycker jag om våra långväga novellister.
 

Releasefest för Insikter

Nu bär det snart av till stan. Releasefest för novellsamlingen Insikter.
Ska bli spännande att se om det kommer några böcker. Det är nämligen så att posten har tappat bort hela pallen med böcker. (!!!!)
För en vecka sedan skickade tryckeriet böckerna...
Petra Ariton förläggaren har försökt nässla sig igenom postens byråkrati. Ska bli spännande att se om hon lyckats få posten att stå för sitt misstag.
Har själv haft problem med dem som ni tidigare har läst om här på bloggen. Det är inte en flexibel organisation - även när det är deras fel.
Jag hoppas och måste tro att posten trots halvdagen som råder, ser till att ro detta i land och att böckerna kommer till releasen under kvällen.
 
En releasefest utan böcker är som ett bröllop utan brudpar. Men festen kommer likväl pågå och vi kommer kunna njuta av en stå upp komiker.
 
Håll tummar och tår!
 
Mer om festen i morgon.
 

Radioprat idag. Missa inte!

Idag pratar jag och Petra Ariton om novellsamlingen INSIKTER och förmodligen lite om #Älskanoveller. Vill ni lyssna är det bäst om ni gör det under direktsändningen. Tror att vi börjar ca 13:15. Klicka på länken så finns deras webradio där.
http://www.radiohaninge.se/
 
 

Det här med flyt

Det är så oerhört viktigt att texten har flyt. Nu läser jag sida upp och sida ner, enbart för att se så flytet finns där. Inga tillkrånglade meningar får finnas.
Efter en lång vaken natt börjar tröttheten ta ut sin rätt. Har lagt mig på soffan med datorn för att fortsätta att läsa. Mätt efter en tallrik tacos finns det stor risk att jag somnar här.
MEN
Jag måste sticka till postombudet så fort min bärhjälp kommer hem. Mina böcker har kommit. :D 31 st för att vara exakt. Av dessa är 10 redan beställda. Missade ni chansen att beställa en signerad bok förra gången så kan ni passa på nu.
 
Pollennysningar och ryggproblem hör inte ihop. I fyra dagar har ryggen varit på gränsen att låsa sig och varje gång jag nyser gör det galet ont. Livrädd att missa releasefesten på torsdag pga ryggskott försöker jag avstyra mina nysningar men det är svårt. Idag är vädret med mig.
Åkte en sväng med bilen idag. Det var lika svårt att ta sig in i den som ut. Kroppen känns gammal. :/ Dumma rygg.
 
 

Och så lite pärlor i solenLite pyssel av det här...
Blev det här. Skönt att skingra tankarna från manuset en stund.


Less is boring... ;)

Även idag...

Läser hela dagen idag också, i alla fall tills barnen kommer hem. Men idag läser jag mitt eget manus. För sista gången innan förlaget gör sin korrläsning.
 
Jag är galet less på texten eftersom jag läst den så många gånger tidigare, men visst hittar jag små saker som måste ändras.
Ett tydligt exempel är att min huvudperson Viggo äter hallon i juni...
 
På torsdag är det dags för releasefest för Insikter. Hoppas ni kan komma. Har ni inte fått inbjudan så hojta till, då har jag missat er. Det är lite mycket nu...
 
 

Blogga?

Ska jag blogga också?
Jag som läst hela dagen och sprungit mellan tvätt och diskmaskiner. 
Nu har jag precis avnjutit grillat kött (som Emil lyckades helt perfekt med), vitlökssås och ugnsstektpotatis. 
Tror jag blir kvar här i kvällssolen med boken jag läser allt medan Stefan grejar i trädgården. 
I morgon väntar en fullspäckad arbetsdag.