Tillit och respekt

Intressant det här med tillit och respekt.
Häromdagen diskuterade jag detta fenomen med en väninna. Jag sa till henne: Det är så skönt med personer som dig, oavsett om det är månader sedan vi bestämt något så vet jag att du dyker upp utan att vi måste stämma av datum och plats igen. Jag vet att du kommer vara där i tid.

Jag är en person som verkligen uppskattar tillit och respekt. 
Har man sagt en sak så har man. Självklart ska man kunna ändra sig men då med marginaler och gärna en bra anledning.

För ett par månader sedan strök jag en väninna från min vänskapslista just på grund av detta.
Vi hade bestämt oss för att ses på ett kafé i stan ett visst klockslag. Jag såg till att vara i tid trots att jag fick stressa dit. Jag väntar med att beställa eftersom jag vet att hon är på väg. När tiden går och jag inser att personalen börjat undra så beställer jag en kopp te och en macka. Tiden går och jag får ett sms. "Blir lite sen, jag är på väg." 
Givetvis blir jag irriterad men tänker att ja, ja, hon kommer nog snart. Teet tar slut och jag köper en till kopp.
Efter två timmar kommer min väninna in på kafét i lugn takt. Sätter sig ner och berättar att hon "bara" kollade i några affärer på vägen...

Så.Gör.Man.Inte.
 
Noll respekt för andras tid. 
 
Detta gäller inte bara i privatlivet. Det gäller självklart även i arbetslivet. Just idag hände en sån sak som får mig att undra.
 
Ni som följer mig på min författarsida vet att ett förlag ringde och ville ge ut min diktsamling. Samtalet pågick i en hel timme. Vi planerade utgivning, satte datum, pratade om omslag, antal sidor och format på diktsamlingen och förläggaren sa att förlaget skulle stå för utgivningskostnaderna och att avtalet skulle komma dagen efter.
Tiden gick...
Inget avtal kom.
Jag mailade. Fick svar att avtalet kommer senast nästa vecka (senast igår skulle det kommit i min brevlåda)
Det kom inget avtal i min brevlåda dock kom det ett mail, där förläggaren plötsligt bestämt sig för att gå från att vara ett traditionellt förlag till att bli ett hybridförlag Citat: Från och med för några dagar sedan, så är bokförlaget ett hybridförlag och ett egenutgivningsförlag, det är ej ett tradionellt förlag. 
 
Häpp!
 
Givetvis tackade jag nej eftersom det inte var det här vi kommit överens om. Helt plötsligt ska jag själv stå för alla kostnader enligt förläggaren. Intressant. Eller hur? Han vill alltså bara tjäna pengar på mig ingenting annat.
 
Var är tilliten och respekten undrar jag? Varför är det så svårt att stå för sitt ord. Sluta lova saker ni inte kan hålla. Herre jisses. Hur.Svårt.Kan.Det.Vara?
 
Ja, jag är förbannad. Med.All. Rätt. 
Men, det betyder inte att jag ger upp. Bara att jag måste få ur mig detta. I morgon är en annan dag.
 
-Ge ut själv säger många.
Visst kan man göra det. Det är kostsamt och inte lika värdefullt att vara egenutgivare på marknaden som att ha ett förlag i ryggen...
MEN, det är en helt annan historia.
 
 
Bilden är lånad.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:


Länk:


Kommentar:


Trackback