Bland kex och smulor

Blir jag plötsligt väldigt osäker på tempusformen. Jag börjar rätta i mitt manus men inser efter en stunds arbete att det är något som inte stämmer.
Hämtar en packe böcker från bokhyllan av olika kända författare, ögnar igenom dessa och inser att jag gjort rätt från början.
Vad fick mig att tveka?
Ännu en gång ställer jag mig frågan:
Kan man redigera sönder ett manus?
--- Gör om - Gör rätt! ---

Är detta en modern betongblomma? ;)


Kommentarer
Postat av: Carola

Det där med tempus är verkligen knepigt. Skriver du i imperfekt/preteritum? Då är det lätt att pluskvamperfekta lite för mycket. Jag fick tex min karaktärs föräldrar att framstå som döda eftersom jag inte använde mig av ÄR utan VAR och liknande :D. Jag har fått bra hjälp med detta av min korrekturläsare och för att få in i skallen hur det ska se ut har jag också studerat hur det ser ut i andra böcker.
Jättekul och se att det går framåt för dig med :)!! Bra med deadline. Själv har jag ingen men jag vet att jag blir klar ändå. Jag får tvinga mig att hålla mig från datorn :). Minstingen undrar varför jag är så mycket vid datorn. Jag förklarar att det tar tid att skriva sagor. Hon nöjer sig med det svaret tack och lov ;).

Svar: Ja, precis så skriver jag också. Tror det är den vanligaste formen faktiskt. Jag tar också hjälp av andra böcker/författare om jag undrar något.Däremot något jag inte blir klok på är om man "får" använda ord som sånt, la... eller måste jag skriva sådant och lade? Har svårt att hitta info om det. Jag vet att sånt och la är talspråk, men jag har sett att vissa författare skriver " hon la sig på sängen", jag skrev la från början och har ändrat alla mina la till lade. (vilket känns lite gammalmodigt tycker jag).
Jag har kollat med mina "läsare" (tre stycken). Hur de upplever mina karaktärer, jag fick bra respons på det och ingen av dem verkar "döda" ;), så jag måste ha fått till det bra iallafall.Trots att jag själv upplever det som att jag inte gjort en allt för tydlig blid av mina karaktärer så är mina läsare nöjda och upplever att de "lever" och kommer fram bra, så jag hoppas att förlagen också är nöjda. Jag vill lämna det öppet för läsarens egen fantasi. :)

2012-08-28 kl. 22:20:49

URL: http://carolastromstedt.wordpress.se
Postat av: Carola

Jag tror inte att det är fel med vilket du väljer. Lade eller la. Jag har sett båda varianterna men själv välde jag som du "lade". Det är ju snabbt och enkelt att ändra och ett förlag refuserar inte ett manus om de hänger på ordvalet, hehe.
Kul att dina testläsare gillar ditt manus. Nu håller jag tummarna för att det ska bli napp på något förlag för dig :)!

Svar: Tack! Det behöver jag! Skulle vara sååå kul med release party! :D Eller hur!

2012-08-30 kl. 18:46:13

URL: http://carolastromstedt.wordpress.se

Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:


Länk:


Kommentar:


Trackback