Radioprat och funderingar

Ikväll har jag skickat filer med radioprat till förlaget. 
Det här med att prata på i 45 min och spela låtar emellanåt är inte lätt.
Att hitta ämnen att prata om - Svårt.
Att hitta låtar att spela - Svårt.

Men nu är det gjort och jag är nöjd. Har dock svårt att finna orden ibland trots att jag skrivit ner dem. 
Jag vet att sjukdomen jag har är en bidragande orsak till det och det gör mig så ledsen. 
Men, det är bara att gilla läget. Finns inget att göra åt det. Bara acceptera. Vilken blir din?

Vilken blir din sommarläsning? Jag ska till stugan och jobba klart manuset som blir min debutroman i höst. Inlagan sätts nu och inom det närmaste kommer jag få tillbaka den för en sista genomläsning.

På mitt nattduksbord ligger en trave böcker. Säkert 20 stycken som helst ska läsas NU, eftersom releasefesterna avlöser varandra med start i slutet av augusti och hela hösten.
Frågan är hur många som ska få följa med mig till landet och vilka? 
...Och handen på hjärtat, hur många kommer jag vilja läsa, när jag ska jobba med att just läsa...
 
Risken är stor att jag släpar med mig några extra helt i onödan, å andra sidan är det synd att köpa nya där och då för att jag hunnit läsa ut de som fick följa med, när jag har så många som väntar.
 
Svårt beslut om än ett i-landsproblem. ;)
 
Vad läser du i sommar?
 
 

+30. Vi snackar inte ålder här.

Ni som följer mig på fb, vet att E fick göra sitt teoriprov igår och att han lyckades med sitt prov. Så skönt. Nu är semestern räddad.
 
Idag sitter jag i paviljongen och skriver om hela novellen jag tänkte skicka in till höstens uttagning. Nu är jag helnöjd och hoppas givetvis att den kommer med.
 
Nu har jag precis sparat ner den och öppnat upp mitt bokmanus nummer fyra. Eftersom två hela dagar gick åt i stan på Trafikverket ligger jag efter... Usch. Aldrig kul att ligga efter. Dock är det "bara" min egen deadline som naggats i kanten, men det är väl så jobbigt.
För hade jag inte haft några egna deadlines så hade inget blivit klart.
 
Väntar med spänning på att få se omslaget till baksidan som är på gång inom det närmaste.Om en månad och två dagar går boken i tryck... Så kul och så spännande.
 
Men nu. Fokus på fyran. 
 
I em blir det ett dopp i det blå - väl värt i värmeböljan. +30 gr i skuggan.
 
 
 
 

Så hörde han av sig till slut...


Med ett sms, där han erbjöd en körlektion i morgonbitti (!!!) Wtf????
Hur är det möjligt?

För en månad sen tog E sin SISTA körlektion, fick höra av körskolan att han var klar för teoriprovet. 
Tack och hej, du behöver inte komma tillbaka hit. Ring och boka tid för teoriprovet.
 
Körlektion??
Jag häpnar. Blir fullkomligt rasande och kommer inte kunna sova i natt.
 
Jag svarar på smset att E är KLAR med körningen, att jag FÖRVÄNTAR mig att Trafikverket har ett godkännande i sin databas i morgonbitti SENAST kl 10.00.

Tänk er en 15-åring som längtat, räknat dagar och timmar till teoriprovet. Pluggat stenhårt för att sätta alla poäng så att moppesemestern blir av med kompisarna, så händer det här.
 
Båten till Gotland är sedan länge bokad. Håll tummarna för att körskolan skickar in sitt godkännande i morgon, den som de borde skickat för en månad sedan. 
E fyllde år i lördags och idag skulle han äntligen få köra obegränsat med sin moped. 
Ni vet känslan, i eftermiddag har jag mitt kort. I eftermiddag får jag köra hur mycket jag vill, vart jag vill.

Tror ni han har svarat på sista smset? Tror ni han har svarat på E:s desperata mail som landade i hans inbox vid 12 med rubriken AKUT...?

Nä, det blir nog inte mycket till sömn. Jag är alldeles för arg för att kunna sova. 

Körlektion... Hur tänker han? 
Och varför är det så svårt att svara i tfn eller åtminstone ringa tillbaka. 


Dagen D blev dagen F

Vi åkte till stan i morse, E gick upp extra tidigt med väckarklocka. 
Idag skulle han göra förarprovet för sin moped som stått i garaget och väntat på honom i två månader...
Och vad händer?

Körskolan har glömt att skicka in godkännandet för teoriprovet.
E får en ny tid på eftermiddagen så att vi ska hinna få tag i körskolan.
Ingen svarar...
Vi driver runt för att gå tiden att gå. 

Eftermiddagstiden går ut och E får en ännu senare tid för provet. Vi ringer kontoret, mobilen och mailar.
Enl telefonsvararen är kontoret öppet Måndagar 15-18. 

E:s sista tid 15:20 passerar... Inget svar och trafikverket har inga fler teoriprovstider för dagen. 

Vi åker till kontoret på trafikskolan. 
Behöver jag säga att det var dött, nedsläckt och obemannat... Inget svar.

På dörren står det Öppet måndagar 15-18... Men var är personalen? Vi var där 16:30.
Jag fotar skylten och smsar över den till körskolans ägare, med frågan: Var är ni?
... Inget svar...

Jag är skit förbannad, alla kan göra misstag, men svara och be om ursäkt. Gå inte under jorden. 
E har fått en ny tid på Trafikverket men han kan bara göra provet om körskolan gjort sitt. 

E har en moppesemester inbokad med sina vänner, ska han missa den för att körskolan inte svarar i telefon, trots att de inte har semesterstängt?
Kommer han hinna göra provet innan han ska resa bort?

Till råga på allt får vi betala räkningen för ett uteblivet prov... Gissa vem som ska få betala den. 

Förbannad! Jag?...
Så in i...

Nytänkande - eller in i fållan.

Det här är ett intressant ämne som aldrig tycks få något ordentligt svar.
Förlagen och bibliotekstjänst vill ha någonting nytt, fräscht och nytänkande. Ändå vågar förlagen bara ge ut traditionella texter, eftersom det vet att läsarna förväntar sig det och att det säljer. (!!)

Att vi då får höra i en recension (BTJ) av #Älskanoveller att "Berättarstilen i de flesta novellerna är traditionell; det är svårt att hitta någonting nyskapande." ( i lätt nedlåtande ton) Är på gränsen till skrattretande.

Borde det inte vara utomordentligt bra att vi håller oss inom ramarna för vad som är en novell? Speciellt som antologin är skriven av många debutanter. (!!)
 
Hur kommer det sig, att alla skrivarkurser jag hittills gått kämpat som djur för att dra in oss i fållan. 
   "Håller er innan för ramen. Där kan ni vara kreativa!"

Yeah right... Vad då döda kreativiteten...Hur var det med nyskapande?
 
Kan ärligt säga att det var just av den anledningen som jag hoppade av författarlinjen. De flesta av mina kurskollegor fortsatte termin två. Jag gick inte klart hela termin ett. Blev sjukt provocerad av att vingklippas.
 
Trots att jag är emot att "fållas in", inser jag när jag redigerar att jag blivit mer vingklippt än jag vill erkänna. Regler sitter som gjutna i huvudet och är svåra att ta sig loss ifrån.
 
Till er som skriver. Skriv från hjärtat och hitta en vinkel som är annorlunda. Då kanske du kan ses som nyskapande även om du följer systemets alla regler.
 
För övrigt är jag glad för recensionen, det var bara den lilla detaljen som blivit en klyscha som ingen kan ta sig runt som störde mig smått.
 
Vill också passa på att tacka alla er som läst #Älskanoveller och skickat lovord till oss om boken. Det värmer och vi kommer fortsätta att skriva traditionella noveller till uppföljaren, som kommer ut i Maj 2015. ;)
 
 
 

Så marknadsför du dina böcker

Många säger att jag är en jäkel på marknadsföring och visst, jag tycker att det är kul. Därmed inte sagt att det är lätt. 
Det som däremot är lätt är att tex sprida en bild på socialamedier, kanske lotta ut en bok som jag gjorde här om dagen (insikter), eller passa på att kopiera in texten om man får en recension eller några snälla ord om boken och i samma veva lägga upp en bild på den. Det är enkelt och effektivt. 
Folk ser boken, känner igen den och blir nyfikna på innehållet. 
 
Den bästa reklamen är den som kommer från läsarna själva. Eftersom den är ett kvitto på att någon utanför förlaget också tycker att boken är värd att läsas.

Det svåra är att gå in i en butik och be dem ta in boken/böckerna. Det är nästan så man får bestämma innan man går vad man ska säga, så det inte blir konstigt. Jag har ännu inte fått chansen för butikerna jag vill sälja in böckerna till har bara haft sommarpersonal. 
Men snart så... Gulp! 
Det man måste komma ihåg när man ska ställa den där frågan om de vill ta in böckerna, är att man måste våga chansa. Det värsta som kan hända är att de säger nej. Inget värre än så.

Inför mitt boksläpp till hösten har jag varit och tagit författarporträtt och beställt visitkort. I varje bok jag nu säljer stoppar jag in ett visitkort, men adressen till min blogg, min fb sida och min smyckessida.
Jag funderar även på att köpa såna där klistermärken som man kan sätta på bilens bakruta med namnet på boken och beställa iphoneskal med bokomslag. Just att ha sitt bokomslag på ett iphoneskal är en mycket bra strategi eftersom mobilen alltid är med och syns överallt. Folk blir nyfikna och frågar.
 
Som de flesta av er vet marknadsför jag mitt skrivande och mina böcker på en fb sida också. www.facebook.com/forfattardrommar, där har jag direktkontakt med vänner, bekanta och okända som är nyfikna på mig och mitt skrivande. De får all infomation om mina projekt, mina böcker och om hur det går i min skrivprocess.
Dessutom drar jag mig inte för att kontakta lokalpress. Våga chansa! Jag har fått oerhört bra respons. Har redan varit i två olika tidningar, tredje kommer ut i september. Har även varit i radio tre gånger och har ett program inbokat till hösten när romanen kommer ut. Det gäller att synas och höras för att sälja. Så är det bara.
 
Vill ni ha fler tips på hur man kan marknadsföra sig som författare så lyssna på det här:
 
Petra Ariton har blivit intervjuad av Nina Jansdotter om hur viktigt det är att man marknadsför sina böcker som författare.
https://www.facebook.com/aritonforlag?fref=ts
 
Bara idag sålde jag den här högen. :D Har några kvar om någon vill ha skön sommarläsning. En novell mellan badtillfällena eller varför inte en novell till kaffet.
 
 

När karaktärerna tar över

Min hjärna har gått i spinn. Det enda jag pratar om och tänker på är min karaktär. Mina nya karaktärer (manus fyra) Stackars alla i min närvaro. :/ Inte direkt så att jag pratar text med alla, långt ifrån.
Men jag har definitivit huvudet bland molnen för tankarna är där hela tiden.
Inte konstigt att jag känner mig grötig i huvudet när kvällen kommer.
 
Tur att man kan koppla av med några avsnitt av Orange is the new black. Ikväll ser vi sista delen i säsong 2.
Ju fler serier jag ser (brukar aldrig kolla) desto mer förstår jag varför förlagen tycker att mitt första och andra manus är lämpade för tv eller film. Vi får hoppas att även filmregissören gör det.:D
 
Idag har jag haft äran att skicka en bok till en lycklig vinnare. Alltid lika kul att göra någon glad.
 
Nu hjärnvila med tv. 
 
 

Noveller - när tiden inte räcker till

Nu har jag äntligen tagit mig tid att börja läsa Insikter (novellsamlingen jag har en novell i). 
Idag blev det tre noveller och det är verkligen ett smidigt format. 
Man hinner läsa i de korta stunderna när man väntar på någon/något och man hinner läsa klart. 
Novellerna jag läste idag var mycket bra och tänkvärda. 


Fram med fler novellsamlingar! :D


Det är så kul

Det är så kul att vara igång igen och skapa en ny berättelse. 
Manus fyra rullar på och som jag säkert redan sagt är det viktigt att råmanuset är klart till september.
 
Var och varannan dag får jag mail, sms och samtal med respons på mina noveller i #Älskanoveller och Insikter. Så himla kul. Det blir en extra krydda åt vardagen. Dessutom känns det som att jag är på rätt väg med mitt skrivande och ger mig inspiration att fortsätta.
 
Idag jobbade jag med manus fyra och belönade mig med ett eftermiddagsdopp i Östersjön. +21 gr. Jättehärligt.
 
Har även kommit in i en smyckesperiod vilket är väldigt bra då texterna rullar runt i mitt huvud dygnet runt. När jag gör smycken tänker jag inte på någonting annat än just skapandet. Det är verkligen avkoppling från allt.
 
 

Sommar

Att sitta hemma på altanen och jobba i det här underbara vädret gör absolut något med humöret. Egen flädersaft och doften av jasmin. Vad slår det?
 
Köpte en ny blus häromdagen och till den gjorde jag det här armbandet. :D 
Iförrgår skrev jag klart en novell, nu ska den få vila ett par veckor innan jag ser över den igen. Under tiden jobbar jag vidare med andra texter och skriver därtill nya noveller och hoppas på antagning.
 
 
För en gångs skull har jag en klar idé om en novell i huvudet. Ovant för mig. Får se om jag får ihop den.
Dessutom har jag börjat fundera över reglerna som ska sättas inför #Älskanovellers uppföljare. Håll utkik. :D
 

Mitt kreativa liv.

Köpte nytt verktyg till mitt smyckespysslande idag. Så skönt med verktyg som är vassa och fungerar som de ska.
Bara därför tänker jag sitta i soffan hela kvällen och pyssla.
Har laddat upp med diverse. Får se vad det blir.
Ny tång och lyckan är gjord.
 
 
 

Skulle ni tacka nej till chokladfyllda bokmalar?

Många av oss som läser tycker om att krypa upp i soffan med en god bok och en skål godis. Eller hur?
Tanken slog mig igår. Varför finns inga chokladfyllda bokmalar? Jag skulle lätt köpa en påse/ kartong what ever. 
Hur ser ditt bokgodis ut?
Jag brukar ha en skål lösgodis alternativt en skål med grapefrukt, banan och hallon. 
Oftast bara en kopp te, men när godissuget slår till så.
 
Nä, nu vill jag ha bokmalar till hösten. Fyllda chokladmalar med olika smaker och färger. :D Lindt Choklad hör ni mig?

Sommaren är tillbaka och årets sommarplåga är här! :D

Sitter på altanen och skriver. Härligt.
Borde åka till sjön, jag vet. Men inte riktigt än. Snart.
 
Först måste jag dela nyheten om att vår låt är med i Expressen. Frågan de ställer sig är om den kommer bli årets sommarplåga. Det hoppas vi givetvis.
http://www.expressen.se/halsoliv/laten-som-gor-att-du-kommer-rora-pa-dig/
Har ni inte lyssnat på låten så gör det. Den är perfekt för den som vill komma igång och röra på sig.
 
Kvällen igår var jättetrevlig. Keep it up är ett gäng musiker på hög nivå. Vi blev verkligen imponerade av dem alla. Fler såna band på klubbar i stan!
 
 
 

Gammal skåpmat och restaurangbesök

Jag brukar ha svårt att plocka fram gammal skåpmat och jobba vidare på det. Oftast känns det trist och tungt. Vill alltid skriva nytt.
Idag plockade jag fram manus fyra. Det är inte rättvist att att kalla det "gammal skåpmat" eftersom det faktiskt är rätt nytt. (påbörjat i år) 
Men det har ändå legat på "hold."
Nu är jag glad att jag satte tänderna i det. För det är bra. Drivet finns där och jag gillar karaktärerna som lever där i.
Tanken nu är att jag ska skriva klart råmanuset så det är klart till oktober. Det bör jag hinna.
 
Men idag blir det inte mer skrivande. För nu ska jag snart packa mig iväg till en restaurang. Ska bli bjuden på middag. :D
 
 

Om jag kunde

Om jag kunde skulle vilja visa er omslaget till min roman. Det är så fint. 
Men det få vänta.
Framsidan blev klar igår och nu ska vi börja jobba med baksidan och bokryggen. Den här processen är verkligen pricken över i. Rolig och kreativ.
 
Vi har lite idéer om baksidan men inget om bokryggen, inte än. Men det löser sig längs vägen.
 
Idag skulle jag jobba med ett dokument som hade en markeringar. Konstigt nog gick det inte att spåra markeringarna. När jag gjorde det fick jag att det inte fanns några. Jättemärkligt.
Sen när jag försökte radera det markerade ordet för att skriva in det igen utan markering blev det överstruket med ett rött streck. (Gick alltså inte att ta bort).
När jag då tänkte att jag skriver bara om ordet, så vart alla nya ord röda med understreck.
Fattar ingenting. :/
 
Jättetrist då jag hade vigt dagen åt att pyssla med just detta. Skrev lite på novellen istället och jobbade vidare på marknadsföringen.
 
 
 
 
 
 

Om jag kunde

Om jag kunde skulle vilja visa er omslaget till min roman. Det är så fint. 
Men det få vänta.
Framsidan blev klar igår och nu ska vi börja jobba med baksidan och bokryggen. Den här processen är verkligen pricken över i. Rolig och kreativ.
 
Vi har lite idéer om baksidan men inget om bokryggen, inte än. Men det löser sig längs vägen.
 
Idag skulle jag jobba med ett dokument som hade en markeringar. Konstigt nog gick det inte att spåra markeringarna. När jag gjorde det fick jag att det inte fanns några. Jättemärkligt.
Sen när jag försökte radera det markerade ordet för att skriva in det igen utan markering blev det överstruket med ett rött streck. (Gick alltså inte att ta bort).
När jag då tänkte att jag skriver bara om ordet, så vart alla nya ord röda med understreck.
Fattar ingenting. :/
 
Jättetrist då jag hade vigt dagen åt att pyssla med just detta. Skrev lite på novellen istället och jobbade vidare på marknadsföringen.