Hur gör du?

Innan jag började skriva själv gick jag in i en affär och köpte en bok. Gick hem och läste ut den. Nu när jag köper en bok och vet vilket jättejobb som ligger bakom läser jag böcker på ett helt annat sätt. Jag slukar inte längre, jag studerar och funderar över hur de skrivit, var de fått sin inspiration ifrån och hur de uttrycker sig. 

Jag lånar ytterst sällan ut böcker. För visst är det så att man plötsligt kanske inte minns vem man lånade ut boken till, eller än värre att man får tillbaka boken och den har blivit kantstött och ful.

Sista två åren har det tillkommit en ny variant av böcker som jag varken lånar ut eller på något sätt kommer göra mig av med. Dessa böcker har till och med en egen hylla. VIP hyllan. Den innehåller enbart böcker från mina författarvänner, samtliga med en personlig hälsning i.

När du läst en riktigt bra bok, lånar du ut den då? Eller rekommenderar du dina vänner att de borde köpa och läsa boken? Den här diskussionen kom upp häromkvällen när jag var och pratade hos Skönlitterära Författarsällskapet Sthlm Nord.

På min releasefest utspelades det här samtalet mellan två av mina gäster när jag stod bredvid.
Kvinnan:
- När jag har läst ut din bok, ska två av mina väninnor låna den.
Mannen:
- Om jag gillar boken ska jag tipsa mina vänner om var de kan köpa den. Min får de inte låna. Vi måste ju sponsra författaren.

Ja, vad säger man när man står bredvid och lyssnar på detta. Självklart vill jag heja på mannen, samtidigt som jag inser att kvinnas två väninnor kanske blir mina framtida läsare och således köpare. För hur överlever en författare om boken inte säljs vidare utan bara lånas ut?

Om jag tycker om en bok och vill att andra ska läsa den så rekommenderar jag den. Eller så köper jag boken och ger bort den i present. Jag gillar Unni Drougge och när jag för en tid sedan skulle köpa presenter till fröknarna på skolan köpte jag en hel packe av samma bok, bara för att jag älskade den och ville dela med mig av min upplevelse.
Vilken bok det var? Jag har faktiskt köpt två olika av henne och gett bort till många, dessa är Lutherska badet och Slyngstad Events. Kanske ett boktips på rean. ;)

Hur delar du med dig av din läsupplevelse?


Bilder från igår - Stinsvillan i Sollentuna.

 
Jag höll ett anförande i 45 min hos Skönlitterära Författarsällskapet Sthlm Nord, sen fick jag en del frågor.
 
 
Publiken :)
 
 
Eva Jansson - my personal reader! Jätteduktig.Hon läste två olika stycken i boken.
 
 
"Måste bilden" enl Kjell. ;)
 
 
Jag blev bjuden på middag, fick blommor och novellsamling. Här är jag och Kjell e Genberg.
 
 
Eva Jansson (uppläsare) och Åsa Bonelli (författare)
 
 
Och det oerhört vackra blommorna! Tusen tack Kjell och författarsällskapet för att jag fick komma. Jag låter bilderna tala för sig själva. Kvällen var magisk.
 
Här kan ni läsa Åsa Bonellis fina inlägg om kvällen:
http://asabonelli.se/om-att-lara-sig-fran-de-som-varit-med-forr/
 
 
 

Vattengymnastik och föreläsning

Bilden är lånad
 
Vattengymnastik is the shit! Så skönt. För si så där 15 år sedan när jag bodde i Göteborg gick jag regelbundet på vattengympa. Sen glömde jag av det. 
Nu har jag börjat igen och det är såååå skönt.
Nu börjar äntligen inflammationen i min axel att ge med sig. Har haft ont i 6 månader.
 
Idag har jag förberett en föreläsning jag ska hålla i morgon. 60 min ska jag prata om mitt skrivande hos Författarsällskapet Sthlm Nord. Ska bli spännande!
 
Men innan dess ska jag sitta i möte i 2 timmar hos Försäkringskassan ang ett back-office jobb. Håll tummarna.
 
Har du inte testat vattengympa? Gör det.

Även denna bild är lånad.

Boktipset!

Idag har jag roat mig med att göra en kattfilm och inte vilken kattfilm som helst. 
En film om mina katter Curry och Chili där de boktipsar. 

Här kan ni se filmen. https://m.youtube.com/watch?v=Jrg6cGoP54sÄlskade förbannade frappe!


Bilden är lånad. 

Idag gick vi på fredagsfilm. Cirkeln blev det och den passade perfekt för hela familjen. 
På hemvägen stannade vi till på "Donken" för att B3 ville ha en frappe mocha. 
Och vad gör jag?

Smakar så klart. Gott men på tok för sött för min smak.
Och nu?
Klarvaken fast klockan är 02:30... 
J%#^*++^# koffein!

Gissa om jag försökt sova. Jo då, i flera massor. Men här ligger jag och vet inte hur jag ska slå ihjäl tiden. 
Ska dessutom upp tidigt och skicka B2 till Romme. 
Jo, men jag kommer vara minst lika pigg när klockan ringer...

Och hungrig börjar jag bli.

Aldrig mera frappe för mig. I alla fall inte efter 14:00. 

Osköna onsdag

Jag är så glad över min synopsis. Vilken överblick. Kommer absolut att lägga ett par timmar efter varje nytt manus på att göra en "efterhands-synopsis."
Mycket smidig att jobba med när man redigerar.
 
Hade hoppats på en bra redigeringsdag idag, men jag har legat med frossa på soffan. Allt enbart för att jag igår sa att jag inte varit sjuk på över ett år... Säg aldrig sånt.
 
Hur som helst har jag piggnat till nu och ska sätta mig med min fina synopsis, gå igenom flödet och se om något behöver förbättras, fördjupas eller plockas bort.
 
Ikväll ser jag fram emot Deckarna på kanal 1.
 
Ha en skön kväll.
 
Jag höll på att glömma, måste ju publicera recensionen jag fick häromdagen. För er som inte följer mig på min författarsida. 4 sillar av 5. :D
http://www.simrishamnsbladet.se/kultur-noje/bocker/i-ditt-kvarter-av-jenny-jacobsson/
 
 
 
 
 
 
 

Äntligen en vår full av releasefester, både egna och andras.

Nu är det dags att planera in releasefesten för årets upplaga av #Älskanoveller. Jag har fixat inbjudan till vår release som vi ska ha i GBG, har du inte fått någon och vill komma så hojta till så fixar jag det. Eller Gbg och Gbg, den blir på Lilla ön i Floda. På världens mysigaste kafé! (31 maj)
 
Vill du däremot komma på Sthlm:s releasen som är den 22 maj, så kommer inbjudan inom kort.
 
Tänk att #Älskanoveller har blivit en serie, förhoppningsvis fortsätter vi några år till. Men vi får se.
Först ska vi njuta av #Älskanoveller - 30 nyanser av kärlek.
 
För er som var med på vår release förra året, kommer vi vara på exakt samma ställe även i år. Nämligen på Bysis bok och pappershandel.
 
 
Omslaget är så fint och jag längtar tills jag får den i min hand.
 

Lilla Fårö goes Kungsholmen

Det händer att några av oss som var med på författarveckan på Fårö träffas för en skrivardag. Idag är en sån dag. Nu frukost, sen mot Kungsholmen. :)
 
Har som vanligt stora ambitioner och har därför packat väskan full med noveller som ska läsas igenom. Dessutom ska jag fixa små ändringar i mitt stora manus. Vet redan nu att jag omöjligt kommer hinna allt eftersom vi ska hinna umgås och prata också.
 
Ibland är det bra att bo lite längre ut från stan eftersom jag har 40 min på tåget både dit och hem. Det gör att det jag inte hunnit jobba med "hemma hos" hinner jag göra på tåget, därför börjar jag redan på vägen in.
 
Igårkväll när jag skulle packa mina noveller blev jag sugen på att läsa två av dem. Det är så bra att läsa texter ett par veckor efter man skrivit dem, för man ser dem med helt nya ögon och ser direkt om det är något som inte stämmer.
Mina noveller om dödssynderna handlar om ett gäng grannar och igår när jag läste insåg jag att två grannar har samma son... (tror jag i alla fall) ska kolla det när jag åker, hade inte den andra novellen framme igår så jag kunde dubbelkolla. 
 
Men nu har jag inte tid med det här. Min buss går om 20 min och jag är inte klar här.
 
 

Hur skriver du?

 
Jag har analyserat mina olika romanmanus och inser att jag skrivit dem på helt olika sätt. 
Givetvis beror det på att berättelserna är så himla olika.
Ändå undrar jag om andra väljer att skriva sina historier på samma sätt, gång på gång på gång.
 
Bilden högst upp till vänster är debutromanen I ditt kvarter.
Bilden högst upp till höger är romanmanuset Där minnen inte finns (arbetsnamn)
Bilden längst ner är två av mina romanmanus i serien Söder om söder.
 
Hur skulle du rita upp ditt manus?
 

Signering i morgon!

Packar inför signeringen i morgon. Det är väldigt enkelt att packa. Har en lista jag följer så jag aldrig glömmer något. Det svåra är valet av kläder. Detta eviga problem.
Plockar fram, hänger tillbaka. Provar, provar nytt och ger upp. Bloggar och återgår till garderoben.
Så, vad gör ni ikväll?
 
I morgon när jag ska släpa böcker fram och tillbaka kommer jag även ha träningsvärk som heter duga. Körde ett pass idag och jag kände redan på träningen att det kommer ge men för flera dagar framåt. Träningsvärk är dock skön värk om man jämför.
 
 
 
 

#Målbild

 
Fick ett sms med bilden av hyllan i Tungelsta museum med texten:
En hel hylla för böcker -  bara att jobba på Jenny.
 
Oj!  Vad jag ska se till att fylla den. :D Bredvid fotot på Ivar-Lo ska minsann ett foto av mig sitta inom de närmste åren. #Målbild

Ivar-Lo, jag och alla andra.

Vill passa på att tacka både publiken, fikapersonalen a´la Jacobsson *2, alla författare och novellister. Tusen tack för att ni kom och för att allt blev så bra pga det. (Trots en del felkörningar ut i kolsvara delar av Tungelsta för somliga långväga författare).
Riktigt kul att författare från norra Sthlm också tog sig tid att komma. Rose körde 16 mil enkel, Eva från Uppsala och Anita från Sundsvall.
Härligt att vi tillsammans kunde lysa upp den mörka februarikvällen med mycket kultur. Jisses vilka berättelser och skrivresor alla bjöd på. Jättekul.

Extra kul att vår annons var med i "DN på stan" samt "händer i sthlm"( på nätet) vilket genererade långväga gäster från storstan. Några upptäckte Tungelsta för första gången.

Och inte nog med det. Jag har skojat med mina barn om att jag en dag ska stå bredvid Ivar-Lo (statyn) på torget utanför Konsum. Nu har Tungelsta museum köpt in min bok, så jag kommer att stå bredvid Ivar-Lo i bokhyllan. Alltid något! :D
 
Nu ser vi fram emot nya utmaningar. Författarsällskapet Sthlm Syd (som jag är grundare till) har stora planer på en Kulturfestival i Haninge, förhoppningsvis till hösten. Så håll utkik. :D
 
Ännu en gång. Tack till alla som deltog.
 
 
 

Det drar ihop sig

Det drar ihop sig till författarkväll. Jag har bakat till kaféet. Letat fram assietter, muggar, plastglas, växelkassa. 
Köpt kaffepaket, plockat ihop tepåsar. 
Fix och trix. 
Ska bli så kul. :D Längtar!

Nu börjar det bli hög tid att fundera ut vad jag ska prata om på mina 10 minuter... Svårt det där, speciellt som det hände så mycket under 2014 som jag skulle kunna berätta om. 
Å andra sidan kanske jag ska prata om framtidsvisioner istället och mina pågående projekt. 
Vi får se vad det blir. 

Idag skrev jag klart novellen om vrede, har således bara en novell kvar efter det. 

Hoppas vi ses på torsdag!