Novellverkstá

Idag har jag novellverkstá här. 
Har precis skrivit klart novellen om Frosseri. Ska nu se över min novell om Vällust.
Har jag sagt att jag älskar att skriva?
 
Bilden är lånad från Sorpingskatterna.
 

Där en dörr stängs - öppnas en annan

Var man än befinner sig i skrivprocessen så väntar man svar från olika håll om olika saker. Signeringar, föreläsningar, pocketutgåvor, ljudboksförlag, marknadsföring, filmregissörer, teve- program, testläsare osv. Listan kan bli hur lång som helst. 

Idag fick jag två svar jag helst inte velat ha, nej från Pocketförlaget och nej från HörOpp ljudböcker.  

Å andra sidan fick jag ett superhett svar igår från ett helt annat ställe. (hemligt än så länge)
Ett spännande svar idag som kan leda till långvarigt samarbete.  
Samt ett mail om att jag är välkommen att signera på ännu en restaurang. 
Så kontentan är:
Fler positiva än negativa. :)

Men visst är det alltid trist att ta emot svar man inte hoppats på. 
#workharder


Novellsverige

Det verkar som Sverige översköljs av novellsamlingar. Vart man än läser så poppar det upp nya antologier. Jag hoppas att alla läsare insett fördelen med noveller. I vårt snabba samhälle kan det var svårt att hinna läsa en hel bok. Med en novellsamling kan man läsa en eller två noveller om dagen. På resan till och från jobbet. Eller kanske strax innan man ska sova.
 
Ni som följer mig vet att jag kommer vara med i en antologiserie om sju böcker. De sju dödssynderna. Innan dessa släpps kommer uppföljaren av #Älskanoveller.
 
Medan jag skriver noveller och redigerar bokmanus, ringer jag även och bokar signeringstillfällen. Samt söker jobb. Idag var jag på ett spännande möte som kanske leder mig rätt på arbetsmarknaden.
We´ll see.
 

Högmodet har lämnat mig

Min novell om högmod ligger nu i förlagets händer. Jag har gått över till att frossa i novellen om frosseri. :D
 
Riktigt kul. Började skriva på den sent igårkväll. Jag är ingen nattuggla men av någon konstig anledning så har alla novellerna jag hittills skrivit om de sju dödssynderna skrivits på nätterna. Konstigt. Det är som att den kreativa skrivprocessen är mest vaken då. 
Mina romaner (nå ja,mina romanmanus) har alla skrivits på dagtid.
 
Den här veckan präglas av möten av olika slag och nästa vecka är det äntligen dags för Författarkvällen i Torkladan.
Ska bli så kul med allt vad det drar med sig. Måste hinna baka något också till kaféet.
 
Nu säljmöte. Håll tummarna för att jag lyckas sälja in min bok.
 
Ha en härlig måndag!
 
 
 
 

Midnatt råder - jag längtar till i morgon

Visst, jag har sagt att jag ska vara helt ledig på helgerna som resten av familjen . Men...
Jag har fått så fin feedback på min novell om högmod, så nu vill jag bara sova så jag kan gå upp tidigt i morgonbitti med en kopp te och se över novellen en sista gång innan den ska skickas iväg till förlaget. 

Jobbade faktiskt med redigeringen av senaste bokmanuset i morse. När S och M var på badminton och E och O fortfarande låg och sov. 
Då räknas det väl inte som arbetstid? När ingen vet att man jobbar. :)

Ska på möte på ons nu i veckan ang ett jobb jag tror skulle passa mig. Nackdelen är att det ligger på norra sidan av Sthlm, blir det något börjar jag redan i Feb och då ruckas min deadline rejält. Därför passar jag på att smygjobba med texterna när ingen ser. 
Det gäller att aldrig missa en deadline varesig det är förlagets eller min egen. 


När latmasken får bestämma

Redigerar och redigerar. Snart klar med första tredjedelen. Note to myself:
Gör alla indrag under skrivprocessen -  det sparar tid under redigeringen.
 
Någonstans vid kapitel 10 bestämde jag mig (under skrivprocessen) för att strunta i indragen förutom vid dialog. Tyckte att det var en strålande idé, eftersom jag lätt skulle kunna fixa sånt småpill under redigeringsfasen.
Nu sitter jag här och förbannar min egen lathet. 

Nummer 1 - det är inte roligt att läsa en text utan indrag vid nytt stycke.
Nummer 2 -  skapar massa mer jobb nu.
 
Hur som helst redigeringen går lyckligtvis framåt. Och jag kommer att nå min första deadline.
 
Vill ni lyssna på inledningen till min nuvarande bok I ditt kvarter så kan ni kopiera länken och klistra in den i ett nytt fönster. Uppläsare: Eva Jansson.
 
https://soundcloud.com/jenny-jacobsson/lyssna-pa-inledningen-av-i-ditt-kvarter

Uppläsare

Har en vän som är grym på uppläsning, hon heter Eva Jansson och borde jobba med just sånt här. Lyssna själva!
 
https://soundcloud.com/jenny-jacobsson/lyssna-pa-inledningen-av-i-ditt-kvarter
 
 
 
 
 

Från skrivprocess till publicerad författare

Fick förfrågan om jag kunde berätta hur min skrivprocess ser ut och vägen till publicerad författare. Klart jag kan göra det.
 
Ni som följt mig från början vet att manuet som blev en bok faktiskt är mitt tredje manus. De två första ligger på hold efter refuseringar från förlagen med orden "Det är film." Dessa ska jag dock ta tag i inom kort. Återkommer till det.
 
Mina två första manus tog 9 månader var att skriva. Jag gör aldrig någon synopsis, allt jag skriver föds längs vägen -  av den enkla anledningen att jag inte kan få ihop en synopsis.

Manuset som blev en bok skrev jag på extremt kort tid. Från start till förlagskontrakt tog det exakt 4 månader. Jag skrev råmanuset på 2 månader, redigerade under en månad, skickade in till förlag och fick svar efter en månad. Jag gissar att det aldrig kommer hända igen. 
Här vill jag tillägga att jag fått upp farten efter mina två första, som jag idag ser som en sorts "skrivskola", även om de är tillräckligt bra för att bli publicerade (om jag får säga det själv). Som jag skrev ovan ska jag tillbaka till dem och jobba när jag är klar med mitt pågående projekt. Anar att det finns en del nybörjarfel i dem som jag behöver rätta till innan jag skickar in dem igen.
 
Hur fick jag förlag på kroken?
Jo, jag är med i en grupp för skrivande på fb. Gruppen heter "författare på fb." Vid ett tillfälle hade ägaren till sidan bett alla förläggare att presentera sig varpå ett antal mindre förlag gjorde just det.
Jag läste på om de olika förlagen och mailade till ett av dem som jag trodde skulle passa mitt manus. Och det gjorde det - lyckligtvis.
 
Den 17 dec blev jag klar med ett fjärde råmanus. Helt fristående. Som jag nu redigerar och hoppas få förlag till. Räknar med att vara klar med redigeringen i slutet av feb. Här kan jag berätta att vart efter jag redigerar skriver jag en parallell synopsis. Onödigt kan tyckas, men det ger mig en snabb överblick om vad som händer i varje kapitel. Jag lär längs vägen.
Givetvis hoppas jag på utgivning redan till hösten, men sånt vet man aldrig. Först ska något förlag gilla mitt manus och sen beror det på var förlaget är i sin utgivningsprocess.

Många tror att så fort man har ett förlag så blir alla andra böcker utgivna, så är det inte. Varje nytt manus är en ny resa i ovisshet. (om man inte är ett stort namn och skriver en låååång serie om samma personer)
 
Alice, jag hoppas du fick svar på dina frågor. Du får gärna berätta under kommentarer hur din skrivprocess ser ut och vad du skriver på. Eller vad du älskar att läsa om och i vilken genre.
Tips på bra bok om skrivprocesser är Stephen Kings bok "Att skriva."
 
 

NYA UPPLAGAN ÄR HÄR!!

Nu fylls bokförrådet på.
Är ni intresserade av ett signerat ex är det bara att hojta till. Här finns en uppsjö just nu.
#present #tilldigsjälv #kattvakten #younameit

Eller har ni ett företag och ska ha ett jippo? I såfall kommer jag gärna och signerar hos er. Mailuppgifter finns under mitt foto här vid sidan om.
Välkomna!

 
 
 
 

Bättre än bra - En novell om högmod

Idag har jag skickat iväg min novell om högmod till testläsare.
Jag har döpt novellen till Bättre än bra - inte för att novellen är bättre än bra utan för att en av karaktärerna är det.;)
Hittills har jag skrivit de fyra första novellerna, en riktigt rolig utmaning.
Ska bli kul att skriva resterande tre.
 
Fick i alla fall bra betyg av S och E, de skrattade högt när jag läste upp den. Alltid något. :D
 
Supersugen på att börja på Frosseri nu ikväll. Frågan är bara vem av mina karaktärer som ska lida av just Frosseri... Får fundera. 
 
Jag kan berätta hur jag tänkt kring mina karaktärer. Samtliga bor grannar i hus som ser likadana ut - utåt sett. De känner varandra ytligt och har inte riktigt koll på varandras fel och brister. Men de kommer bli varse - var så säker.
 
Mer säger jag inte nu. :D
 
Högmodets färg är lila och högmodets djur är påfågel.

Oväntade läsare

 
Idag fick jag veta att högstadieelever på mina barn skola läser min bok. Och att de dessutom pratar om hur bra den är! :D
Jättekul för mig och skönt för mina barn. Hade varit jobbigt om det var tvärtom, att de fick höra av kompisar att deras mamma suger på att skriva. 
Men det känns läskigt också, på något sätt hade jag aldrig kunnat föreställa mig att ungdomarna i skolan skulle vara intresserade av det. Jag är ju trots allt bara en gammal morsa. ;)


 
 
 

Frosseri och toksoppa

Debutantsoppan blev en redig soppa när Kulturhuset i Haninge ställde in i samma stund som jag fått klart med 11 andra författare och novellister.
Men det löste sig. Vi kommer vara i Torkladan i Tungelsta 5 feb kl 18-20. Mer info kommer närmare.

 
Ang de sju dödssynderna.
Nu vet jag vad min karaktär ska frossa i. Fråga är bara hur man gör det intressant i en hel novell. 
Hm.
Får nog sova på det.

Avund.

Har du någonsin blivit så där himla avundsjuk?
Isåfall på vad?
 
Skrev novellen Avund igår. Tror att många kommer att känna igen sig.
 
 

#Älskanoveller 2015


Nu närmar sig utgivningen av #Älskanoveller - andra upplagan! 

Jättekul!

Nu går det att sätta upp sig på bevakning av boken på Adlibris om man är intresserad. 

Vad tycker ni om omslaget? 


Redigeringsfas 2

Fas 1 är nu klar - Genomläsningen. 

Jo då, manuset håller, spännande är det ( trots att jag vet vad som komma skall) Bådar gott för både mig, förlagen och läsarna. 

Knepiga gamla damer och frustrerade män i övre medelåldern. :)
Alltså ingen uppföljare, dock en spännings- relationsroman precis som I ditt kvarter. 

Hittade inga glapp, däremot en och annan tråd som måste fästas, samt tre saker som inte stämde. 

1. Man drar inte en skjorta över huvudet.
( när jag ventilerade detta vid middagsbordet insåg jag i samma stund jag sa det att S gör precis det. Knäpper upp de två översta knapparna och drar den över huvudet.) Nåväl, jag tror att de flesta knäpper upp sina skjortor. 

2. Hade skrivit att Malcom bara kunde se konturer under ett strömavbrott, till saken hör att det utspelar sig i juli och strömavbrottet sker en eftermiddag. Alltså - så mörkt kan det inte vara inomhus vid tillfället. 

3. En pojke är 5 år vid en viss händelse. Senare i boken är han 8 år vid samma händelse. I mitt huvud har han dock varit 8 år hela tiden, vet inte vad 5 åringen kom ifrån. ;)

Redigering är roligt!

Nu börjar redigeringen av meningar, varje mening ska vändas och vridas. Ord ska plockas bort, läggas till, bytas ut. 
Phu! Men det går och det blir så mycket bättre av det. 
Det oväntade

Som författare skriver man inte bara en bok, man marknadsför den också. Åt alla håll och kanter man kan. 

Med tanke på vilket jobb man lägger ner på skrivprocessen är boken värd ordentlig marknadsföring. 
Idag har jag jobbat med att sälja in den till bibliotek runt om i Sverige. 

Det är omöjligt för både mig och förlaget att veta vilka bibliotek som redan köpt in den, då alla inköp sköts genom bibliotekstjänst. 

Hur som helst. 
Blev jätteglad för svaret jag fick från Visby patientbibliotek strax efter jag mailat dem.


Det oväntade - sprider glädje. 


Steg 1 i redigeringsprocessenNär jag drar igång redigeringsfasen brukar jag alltid börja med att sätta mig ner och läsa igenom manuset från första till sista sidan. 
Visst har jag pennan i högsta hugg, men i första hand är det inte för att pilla med små ändringar i texten utan för att se helheten. 
Finns det några glapp? Lösa trådar som måste knytas ihop eller plockas bort. 
Började igår kväll, blev glatt överraskad när jag kom på mig själv med att bara vilja läsa "lite till" trots att klockan var mycket. 
Lade ifrån mig manuset kl 2 i natt. 
Idag hoppas jag hinna läsa vidare, men först ska vi fira vår 14:åring. 

Nytt år - nya möjligheter

 
Efter lite pyssel blev min kalender för 2015 ett snäpp personligare.

Undrar vad det här året har att bjuda på.
Ska ärligt erkänna att jag inte gärna lämnade 2014 som var ett av mina bästa år.
Men, om jag bestämmer mig för att 2015 ska bli minst lika bra, om inte bättre, får jag jobba ännu hårdare för att det ska bli så. Och den utmaningen tar jag mer än gärna.
Idag blir det en lugn start på nya året. 

God fortsättning!