Titel: Författare

Titel: Författare.
Det är inte lätt att vara författare. ;) 
Speciellt inte om man vill lägga upp det som titel på Facebook. 
Visst kan man skriva in sin titel, men knappen för "spara ändring" tänds inte upp och därmed är yrket inte godkänt. Konstigt tycker jag.

Men det finns mycket som är konstigt med författartiteln. Enligt Svenska författarförbundet är man ingen författare förrän man givit ut två "godkända" titlar.
Tänk er en rörmokare som måste dra minst 2000 meter rör innan han får sin titel. Eller en städerska som måste svabba 100 golv innan hon får kalla sig för städerska.
Räcker det inte att man skrivit ett bokmanus och fått den publicerad för att få kalla sig författare?
Alla andra säger ju: 
-Jaha, så du har blivit författare.
När man berättar att man skrivit en bok.

Eller som radiokillen som intervjuade mig sa:
- Och här har vi Jenny Jacobsson Författare och novellist...
I hans ögon är jag ju det, ska jag då sitta och rätta honom med 
- nja, asså....Visst har jag skrivit tre bokmanus, men jag har bara fått ett antaget och eftersom jag bara har ett antaget osv... 
Är det inte märkligt ändå?
 
Sen tänker jag på det här med antal sålda böcker. En vanlig debutant (icke känd) säljer mellan 500-1500 böcker. Sen finns det debutanter (också okända) som säljer 40000 böcker och ännu fler. Borde inte dom få kalla sig för författare då? När de säljer mer än vad de flesta författare någonsing gör.
Det här är bara tankar.
 
Vi som ingår i författargruppen på fb säger att det är upp till var och en om man vill kalla sig för författare eller inte. SFF har bara två böcker som rekommendation...
Eftersom jag skriver på min fjärde roman, så anser jag att jag är författare. Att det dessutom ligger åtta barnboksmanus i min dator gör sitt till.
 
Och vem kan ta ett författarporträtt till sin debutroman om man inte är författare?
 
 

Kommentarer
Postat av: Mia Skrifver

Om du vill krångla till det ytterligare så kan jag säga att jag fört den där diskussionen med en författarkollega en gång, och hon tyckte att man egentligen inte är författare på riktigt förrän man skrivit ungefär 10 böcker, för då har man liksom ett författarskap...

Nå, strunt samma, man får ju kalla sig författare när man vill, men med en bok ute blir man vanligen kallad debutant oftare än författare. Däremot med två så säger folk författare. Sen kan man ju författa hur mycket som helst utan att ha skrivit böcker. Problemet är väl också att det svenska Skriva, skrivare - inte klingar riktigt lika som Writer. För Writer det kan man vara med noll eller 10 böcker ute. Då är man liksom en som skriver.

Svar: Intressant! Tänk ändå vad många vinklar det finns på den frågan. Kul ändå.
Undrar vad din författarkollega skulle säga om debutant boken gavs ut i massor av länder... Är man ändå bara en debutant då?
Jag skulle nog hellre dra gränsen vid antal sålda böcker, om det nu ska finnas någon gräns.
Jag ser en antagen bok mer som en lyckad tentamen och då får man sin titel. :)

2014-07-01 kl. 11:09:32

URL: http://skrifva.blogspot.fi

Kommentera inlägget här:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-post:


Länk:


Kommentar:


Trackback